HKWB verspreidt kennis over de historie van West-Betuwe & brengt de geschiedenis onder de aandacht!
Jan van Beuzekom schreef een vlot leesbare historische roman. Het verhaal speelt zich af op een molen die tussen Buurmalsen en Tricht gestaan heeft in de 17de en 18de eeuw.
Het boek heeft een goede en doorlopende verhaallijn. Je wordt als lezer meegenomen door het leven van Anneke Jansz van Maurik die trouwt met de molenaar Gerrit van Beusichem en die na zijn overlijden het molenaarsbedrijf samen met haar kinderen voortzet.
In het verhaal vertelt Van Beuzekom hoe het dagelijks leven aan het eind van de gouden eeuw en de eerste helft van de 18de eeuw er in de Betuwe aan toe ging. Als je de omgeving een beetje kent, zie je de hoofdpersonen lopen over de Lingedijk in Tricht en Buurmalsen en over de weg naar Beusichem.
De schrijver heeft historisch onderzoek gedaan naar de belangrijkste gebeurtenissen en het dagelijks leven in die tijd. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van overzichtswerken van de geschiedenis, zoals van Van Hulzen, De Rek en Jaap ter Haar. De geschiedkundige feiten worden kunstig door het verhaal heen verwerkt door marskramers, die in de lente of net na de oogsttijd komen, te laten vertellen wat er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gebeurt. Bijv. de dood van de koning-stadhouder Willem lll. Ook vertelt een marskramer over de runderpest die in Europa heerst. Daarna werkt de schrijver dit uit in het verhaal als op de boerderijen de runderpest uitbreekt en wat dit voor de boeren, maar ook voor de molenaar en de gewone burgers betekent.
Als lezer krijg je veel informatie over de bouw en de werking van de korenmolen. Ook dit wordt geheel in de loop van het verhaal opgenomen wanneer Gerrit als molenaar stukje bij beetje uitlegt aan een nieuwe knecht hoe de delen van de molen heten en hoe ze werken. Ook leer je in dit verhaal over het onderhoud van de molen.
Het gezin leeft mee met de kerk in Buurmalsen. De feiten die daarover beschreven zijn, zijn terug te vinden in de historie van de kerk. Daarmee levert de schrijver een bewijs van grondig onderzoek.
Dit boek geeft je als lezer een aantal uren leesplezier. Naast de ontspanning die het lezen geeft, leer je ook veel van het boek.
Aanbevolen om te lezen. Ook voor jongeren.
Gijsbert Hopman
De molenares van Buurmalsen en Tricht. Uitgave 2020 in eigen beheer.
Het boek is te verkrijgen via www.beusenco.nl